DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa °C

DİRENİŞ ÇADIRI KURULDU

DİRENİŞ ÇADIRI KURULDU
15.06.2020
2.639
A+
A-

Tam 7 yıldır hakları olan tazminatlarını alamayan Uyar Madencilik işçileri kapatılan maden ocağı önünde çadır kurdular. İşçiler, ‘Ne yağmur ne çamur, buradaki şılam kömürünü taşıtmayacağız, hakkımızı alana kadarda burada nöbet tutacağız’ dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde başlatılan tazminat eyleminde yaklaşık 748 işçinin 15 milyon liralık tazminat alacağı bulunuyor.
Son olarak 7 yıldır kapalı kalan maden sahasında şlamların satıldığını da duyan işçiler çileden çıktı. Maden sahası önünde çadır kuran işçiler tazminatlarımızı alasıya kadar burada nöbet tutacağız. Buradaki Şılam kömürünün taşınması için bizim tazminatlarımız ödenmelidir. dedi.
MAL VARLIKLARI ŞAŞIRTIYOR
İşçinin üç kuruşuna gelirken yan çizen Uyar Madencilik sahiplerinin mal varlıkları ise adeta dudak uçuklatan cinsten. Soma’daki işçiler belgeleriyle taşınmaz kayıtlarını gösterdikleri uyar ailesinin Soma’nın yanısıra, Aydın, Söke, Şuşadası, Karaman’da çok sayıda taşınmazları bulunuyor.

Soma’nın Samsacı mahallesi sınırları içerisinde kalan maden sahasının sahibi olan Uyar Ailesi, 2002 yılından bu yana neredeyse her yıl farklı bir isimle şirket kurarak ortaklık yapısını değiştirirken, Ticaret Sicil Gazetesi Bilgilerine göre Uyar Madencilik’in ilk kuruluşundaki ortaklarından Soma Buruyar Şirketi 14 Mart 2002 tarihinde kuruldu. Şirketle ilgili ilk bilgiler 2003 yılında Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer aldı. Şirket ortaklarının Azim Uyar ve Zafer Burmalı olarak gözüktüğü Soma Buruyar şirketi, 21 Mart 2007 tarihinde ünvanını Azyak Soma Uyar Kömür İşletmeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret olarak değiştirdi. Ortakları Azim Uyar, Ali Öner, Ünsal Sert ve Azyak Kömür Maden Sanayi olarak yer aldı. Azyak Soma Uyar’ın ortakları arasında yer alan Azyak Kömür Madencilik de 19 Eylül 2007 tarihinde kuruldu. Ortakları arasında Azim Uyar’ın oğlu Ersin Uyar ve Ali Öner yer aldı. 2010 yılında Azyak Soma Uyar şirketinde şube müdürü olarak gözüken Azim Uyar, Soma’daki şube müdürlüğünden ayrıldı. Ancak ortaklığı devam etti. Aynı gün Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan bir başka ilanla Azyak Kömür Madencilik’te ise Azmi Uyar’ın diğer oğlu olan İbrahim Uyar genel müdürlüğe getirildi. 2 Şubat 2012 tarihinde de Azyak Soma Uyar şirketinin Soma’daki şubesi kapatıldı.

YÜZLERCE işçinin maaş ve kıdem tazminatını alamadığı Uyar Madencilik ve bağlı şirketlerin kamuya da yüklü bir borcu bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdiği bilgilere göre Uyar’lara ait 5 şirketin kamuya 120 milyon lira borcu bulunuyor. Bakan Çelik, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay’ın soru önergesine geçtiğimiz 15 Ekim’de verdiği yanıtta, söz konusu şirketlerden tahsilat için bir dizi haciz işleminin yapıldığı belirtildi. Buna göre, Azmi Uyar’ın oğlu İbrahim Uyar’ın Bodrum, Denizli ve Manisa’daki üç gayrimenkulüne ve Uyar Madencilik ’teki ortaklık payına haciz konuldu. Azmi Uyar’ın bir diğer oğlu Ersin Uyar’ın İzmir Karşıyaka ve Aydın Kuşadası’ndaki iki gayrimenkulüne haciz konuldu. Haciz işlemi uygulanan bir diğer isim ise Azmi Uyar’ın yakın akrabası Şükrü Uyar. Bu ismin de Şükrü Uyar Sancak Madencilik A.Ş.’nin kamuya olan borçları nedeni ile üç ildeki 12 gayrimenkulüne haciz konuldu.








YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.