DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa °C

SOSYAL DEVLET NEREDE?

SOSYAL DEVLET NEREDE?
27.04.2020
1.806
A+
A-

Soma Cumhuriyet Halk Partisi yaptığı basın açıklamasında : ‘Covid-19 salgını nedeniyle ne yazık ki binlerce yurttaşımızı kaybettik. On binlerce yurttaşımız ise hastanelerde tedavi görüyor. Öncelikle kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi gören yurttaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.
Covid-19 salgını, anayasamız tarafından tanımlanarak güvence altına alınan sosyal devlet ilkesinin önemini bizlere bir kere daha göstermiştir. Salgının yurdumuzda görüldüğü ilk günden bu yana, Ak Parti iktidarı tarafından alınan ve uygulanan önlemler ne yazık ki sosyal devlet ilkesini hiçe saymıştır.
Alınan önlemler kapsamında işyeri kapatılan esnaf ve işletmecilerimiz adeta kaderine terk edilmiştir. İş yeri kapanan esnaflarımızın kredi başvuruları sonuçsuz kalmakta, kredi borçları ise faiziyle ertelenmektedir. Kapanan iş yeri çalışanlarının büyük bir çoğunluğu kısa çalışma ödeneğinden yararlanamamış ve gelirsiz kalmıştır.

Vergiler tahsil edilmeye devam etmektedir. Örneğin Şubat ayı vergi ödemeleri ötelenmediği için Nisan ayı sonu itibariyle ödenecektir. Elektrik borcunu ödeyemeyen esnafımızın elektriği kesilmeye devam etmektedir.


İşten çıkartma yasağı adı altında yapılan yasal düzenleme işçilerimizin sorunlarına çare olmaktan uzaktır. Yapılan düzenleme kapsamında ücretsiz izne ayrılan işçilere ödenecek ücret asgari ücretin çok çok altındadır.
Kalabalık işletmelerde çalışan işçilerimiz, madencilerimiz, kamu kurumlarında çalışan memurlarımız, polis ve jandarma gibi kolluk güçlerimiz, market çalışanları, PTT çalışanları, kargo çalışanları, kurye ve benzeri iş kollarında çalışan yurttaşlarımız yoğun risk altındadır.
Yurttaşlarımıza en yakın kamu kurumları olan belediyeler bile ayrıma tabi tutulmakta, Millet İttifakına mensup belediyelerin yardım faaliyetleri engellenmeye çalışılmakta, yardım gayreti içerisinde olan belediye başkanları terörist olmakla itham edilmektedir.
Ak Parti iktidarının, kasıtlı olarak uyguladığı ayrıştırma ve kutuplaştırma tavrına karşın yaşadığımız dönem en üst düzeyde birlik, beraberlik ve dayanışma halinde olmamız gereken bir dönemdir. Bu noktadan hareketle Cumhuriyet Halk Partisi Soma İlçe Başkanlığı olarak, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanan önerileri bir kere daha hatırlatmak istiyoruz:
1-)Geçici olarak kapatılan işyerlerinde; esnafın kira harcamaları devlet tarafından karşılanmalıdır.
2-)Geçici olarak kapatılan işyerlerinde çalışan işçilerin ücretleri asgari ücret üzerinden ve işyeri kapalı kaldığı sürece İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalıdır.
3-)Talep eden yurttaşlarımızın kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından koşulsuz olarak üç ay süreyle faizsiz ertelenmelidir.
4-)Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir.
5-)Okulların kapanması ile işsiz kalan ücretli öğretmenlere ücret ödenmesine devam edilmelidir.
6-)Esnafımızın kredi ihtiyacını karşılamak için sicil affı getirilmelidir.
7-)Aile Sigortası Yasası çıkarılarak, yoksul ailelere nakit yardımı yapılmalıdır.
8-)Virüse karşı canını siper eden sağlık çalışanlarımıza kriz süresince her ay iki maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği ‘Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası da ivedilikle çıkarılmalıdır.
9-)Kamu özel işbirliğiyle yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının yüklenicilerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler bir yıl süreyle ertelenmeli ve garantiler Türk Lirasına çevrilmelidir.
10-)Devlet tarafından belediyelere yapılan ödemelerden bir yıl süreyle herhangi bir kesinti yapılmamalı, belediyelerin borçlanma limitleri artırılmalıdır.
11-)Anayasal kurum olan ‘Ekonomik ve Sosyal Konsey’ ivedilikle toplanmalı, salgın sürecinin yönetiminde TBMM daha etkin kılınmalıdır.
12-)Soma özelinde, çok sayıda işçimizin bir arada çalıştığı maden ve diğer işletmelerimizde sosyal izolasyon etkin şekilde sağlanmalı, alınan önlemler ilgili kurumlar tarafından sıkı bir şekilde denetlenmelidir.
13-)Üretimden önce sağlık düşüncesiyle işçilerimizin ekonomik teminatı sağlanarak, işçilerimiz en az bir ay süreyle ücretsiz izne ayrılmalıdır.
14-)Soma’da ki salgın sürecine dair veriler şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.

Ak Parti iktidarı, sosyal devlet ilkesini ne yazık ki fiilen yürürlükten kaldırmış, yurttaşlarımızı çaresizlikle baş başa bırakmıştır. Yukarıda kısaca önerdiğimiz tedbirlerin hızla uygulanmaması halinde kriz kangren halini alacaktır.
Tekrar ifade etmek isteriz ki; Ak Parti iktidarının özellikle yerel yönetimler üzerinden sergilediği kutuplaştırıcı tavrın kabulü mümkün değildir. Dönem her türlü ayrışmayı bir kenara bırakarak birliği, beraberliği ve dayanışmayı sağlama dönemidir. CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak bundan önce yaşadığımız sorunlarda olduğu gibi bugün de halkımızın yanındayız.’ dedi.




YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.