DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa °C

AĞAÇLARIMIZA DOKUNMAYIN

AĞAÇLARIMIZA DOKUNMAYIN
22.12.2020
489
A+
A-


Kent içinde yol refüjleri, yol kenarları, parklar. bahçeler, meydanlar, piknik ve mesire alanları, korular ve tüm yeşil alanlardaki ağaçlar o kentin en önemli görsel unsurlarıdır ve kente güzellik veren canlı varlıklardır. Ağaçsız ve bitkisiz bir kent güzel ve yaşanılacak bir kent olamaz, Ağaçları olmayan bir kent düşünülemez. İnsanların daha mutlu mekanlarda yaşayabilmeleri için doğanın bir parçası ağaçların olması kaçınılmazdır.
Kentin incileri olan ağaçlar canlı unsurlardır. Onlar da bizim gibi beslenmek isterler, su isterler, solunum yaparlar, bakım isterler. Tüm diğer canlılar gibi gençlik, orta yaşlılık ve yaşlılık gibi çağları vardır. Gelişirler, büyürler, çiçek açar-döllenir-tohum verirler, ürerler yani çoğalırlar, Aç, susuz ve gıdasız kalırlarsa bizim gibi zayıf düşerler, hastalanırlar, yaşamları son bulur.
Kentin ağaçları annelerin güzel çocukları gibidir, bakım isterler. Anneler çocuklarının saçı-başı dağınık, gözü çapaklı, yüzü kirli olsun istemezler. Çocuklarının saçını tarar, yüzünü yıkar, tertemiz giydirir, onları çiçek gibi yaparlar, besler, büyütür sağlıklı olmasını sağlarlar. Kentlerin ağaçları da annelerin çocuklarıdır, güzellik unsurlarıdır. Her çağda başka bir güzel olurlar. Gençlikte bizim gibi canlı olurlar, yetişkin olmaya başlayınca çiçek açarlar, görüntüleri ile insanlara mutluluk saçarlar. Her mevsim değişen renkleri ile insanlara sevgiyi-mutluluğu ve sonbaharda sararan ve dökülen yaprakları ile hüznü, o buruk mutluluğu yaşatırlar. Sonbaharda ağaçlarla dolu bir parkta rengarenk ağaçları seyretmek, bu duyguları halkımıza insanlara yaşatmak görevlerimizden biridir. Bunu başarmak kentteki ağaçlara sahip çıkmakla her birimizin sorumluluğu ile mümkündür.
Yeşil dokuya daha çok ihtiyaç duyulan enerji kenti ilçemizde, bilinçli veya bilinçsiz davranışlarla bitki varlığımızın kurutularak yok olmasına neden olan olaylara şahit olmak, bu konuda emeği geçenleri, çalışanları ve bizleri son derece müteessir etmektedir.
İlçemiz genelinde Belediyemiz sorumluluğunda olan yeşil alanların ve parkların artmasına yönelik çalışmalar ve faaliyetler hızla devam etmekte iken, mevcut yeşil alanlarımızın vazgeçilmezleri bitki varlığımıza son günlerde verilen zararlar bizleri düşündürmektedir. Bir yandan yaşanabilir alanların arttırılmasına yönelik verilen çabalar heba edilmekte, diğer yandan sürdürülebilir bir çevre anlayışının körelmesiyle maddi kaynaklar yok edilmektedir.
İlçemiz genelinde yaşanan bitki varlığımıza zarar verilen durumları tespitimizde, muhtelif yerlerde ağaçların diplerine deterjan temizlik maddeleri sularının dökülmesi, tuz dökülmesi, inşaat malzemelerinin istiflenmesiyle metal malzemelerle sıkıştırılması, bilinçsiz sürücülerin orta refüjlerde yaptığı kazalar büyük bir çaba ile dikilen ağaçlarımıza zarar vermekte ve kurumalarına zarar vermektedir.
İlçe halkımızdan, toplum olarak daha duyarlı davranarak gelecek nesillere atalarımızdan miras aldığımız bu toprakları yeşil olarak bırakmak korumak görevimiz olmalıdır. Bir bilge öğrencilerine ders verirken; “Ben nezaketi ağaçtan öğrendim. Ona tekme attım ama o tepemden çiçek yağdırdı. O utanç bana ibretlik ders oldu.”
Sözleriyle ağaçlarımıza zarar vermeyerek, herkesi sorumluluğa davet ediyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.