DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Manisa °C

SOMA ÇİFTE HAMAM RESTORASYON VE YER TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

SOMA ÇİFTE HAMAM RESTORASYON VE YER TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
31.01.2023
245
A+
A-

Kaymakam Fatih Akkaya, Belediye Başkanı Ali Tulup, Belediye Başkan Yardımcıları Sabır Tuna ve Abdullah Ekşi, Meclis Üyeleri ve hemşehriler Soma Çifte Hamam Restorasyon ve yer Teslim törenine katıldılar.
Proje Teknik sunumunu yapan Belediye Başkan Yardımcısı Sabır Tuna; Hamam, Cuma Mahallesi (Eski Çarşı)’da Emin Hızır Bey Camii ve Bedestenin doğusunda yer almaktadır. Haçvari dört eyvanlı ve köşe hücreli birer sıcaklık mekânı ve su deposundan oluşan bir çifte hamamdır. Soyunmalık ve ılıklık mekânları günümüze ulaşamamış olup, yapının moloz taş ve kaba yonu taşlarla inşaa edilmiş olduğu görülmektedir. İnşaa kitabesi bulunmayan yapının, mimari unsurları ve batısındaki Hızır Bey Camii ile ilişkili olabileceği düşünülerek 18.yy. inşaa edildiği öngörülmektedir.
Manisa İli, Soma İlçesi, Cuma Mahallesi, 181 Ada 2 parselde kayıtlı ve 15.04.1998 tarih ve 7672 sayılı kararı ile tescil edilen Hamam yapısına ait Restitüsyon ve Restorasyon projeleri Soma Belediyesi tarafından Proje Müellifi MİMAR FATİH DAĞTEKİN’e çizdirilerek, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünün 14.09.2021 tarih ve 15066 sayılı kararı ile onaylanmıştır.

Hamam Yapısı Uygulama İşinin yaklaşık maliyetinin % 25’ini Soma Belediye Başkanlığınca ve %75’ini Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Kültür Varlıkları Katkı Payı Hesabından ödenmek üzere 03.02.2022 tarihli ve 25306 sayılı Valilik Makamı Oluru ile destek verilmesi onaylanmıştır.

Soma Belediye Başkanlığınca Tescilli Hamam Restorasyon Uygulama İşi 20.04.2022 tarihinde 5.498.063,25 TL’ına ihale edilerek, 13.05.2022 tarihinde MALAKARİ MİMARİ RESTORASYON VE YAPI KORUMA İNŞAAT SANAAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. İle Sözleşmesi imzalanmış olup 08.11.2023 iş bitiş tarihidir.

Hamamın komşu parseldeki yapının konumu kodu itibarıyla çevre kazısı yapmaya engel durumun olması ve batı cephesi yönünde yer alan Hamama ait parsele işgali durumda olan camii lojmanına ait müştemilatın boşaltılamaması nedeniyle 180 gün süre uzatımı verilerek işin bitiş tarihi 05.05.2024 olarak güncellenmiştir” ifade etti.

Belediye Başkanı Ali Tulup;
İLÇEMİZİN TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE GÜN GEÇTİKÇE DAHA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

Başlıca Projelerimiz;
Soma Darkale Kırkoluk Camii:
Yapı içerisinde duvarda bulunan yazılardan hareketle yapım tarihini Miladi 1847 olduğu varsayılmaktadır.
Yapıya ait rölöve-restitüsyon çizimleri ve restorasyon projeleri ile ihıale dosyaları hazırlanmıştır.
Proje ihale aşamasındadır.
Soma Cuma Mahallesi Eski Çarşı Cephe İyileştirme Projesi:
15-16. yy. dolaylarında kurulmaya başlanmış olduğu tahmin edilen Eski Çarşı
merkezi genelinde hazırlık aşamasında bulunan Cephe iyileştirme Projesine ait röleve çizimleri ilgili Anıtlar Kuruluna iletilmiştir ve kontrol aşamasındadır. Cephe iyileştirme Projesi yine ilgili Kurula iletilmek üzere hazırlık aşamasındadır. 2023 yılı içerisinde projesinin tamamlanması düşünülmektedir.
Çalışmalarda emeği geçen teknik ekibime ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Bizlerden desteklerini esirgemeyen Manisa Valimiz Sayın Yaşar Karadeniz ile Soma Kaymakamımız Sayın Fatih Akkaya ve daima yanımızda olan projelerimizi bizzat takip ederek gereken her türlü desteği sağlayan Manisa Milletvekilimiz Sayın Mehmet Ali Özkan’a teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.

Soma Kaymakamı Fatih Akkaya;
Soma Çarşı Bedesteni:
Mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğüne ait olan yapı. tahmini olarak 15-16.yy. dolaylarında inşa edilmiştir.
Yapıya ait eski tarihli restorasyon projeleri mevcuttur.
Bölgede yürütülen Cephe iyileştirme projeleri ile kuzey cephesine bitişik olarak inşa edilen niteliksiz yapıların kamulaştırılma işlemleri yapılmıştır.
Proje uygulaması ile ilgili bir planlama yapılmaktadır.
Soma Emir Hıdır Bey Camii:
Kuzey cephesinde bulunan kitabesine göre 1791-1792 yılları arasında Süleyman Bey tarafından yaptırıImıştır.
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir ve ilgili kurum tarafından ihale süreci tamamlanmıştır. Proje çizim aşamasındadır.
Soma Belediye Başkanımız Sayın Ali Tulup ve ekibini tarih ve kültürlerine sahip çıkan projelere önem verdikleri ve hayata geçirdikleri için ayrıca tebrik ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.